Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale vochtophoping in het weefsel. Dit ontstaat door een verstoord evenwicht tussen de aanvoer en afvoer van vocht. Het kan zich uiten in
een gevoel van spanning of opgezette huid, pijn of een tintelend gevoel, en een toename van de omvang van het aangetaste lichaamsdeel.
Soorten en oorzaken van oedeem: Lymfoedeem: Dit kan ontstaan na de verwijdering van lymfeklieren door een operatie of als complicatie van bestraling. Primair lymfoedeem: Dit is een aangeboren aandoening die ontstaat door een onvoldoende ontwikkeld of niet goed functionerend lymfsysteem. Secundair lymfoedeem: Dit volgt uit beschadiging van lymfevaten, bijvoorbeeld na een operatie. Tertiair oedeem: Dit kan ontstaan door bestraling, chemotherapie of door medicijnen. Veneus oedeem:Dit ontstaat door trombose of een operatie aan de bloedvaten. Traumatisch oedeem: Dit is het resultaat van een ongeval. Lipoedeem: Dit betreft een ongelijke vetverdeling over het lichaam, waarvan de oorzaak onbekend is. Oedeem kan ook verschillende andere oorzaken hebben, waaronder: Hartproblemen: Een verstoorde hartfunctie kan leiden tot vochtretentie, vooral in de benen. Nierschade: Nierproblemen kunnen eveneens leiden tot vochtophoping, omdat de nieren niet effectief afvalstoffen en overtollig vocht kunnen afvoeren. Leverziekten: Aandoeningen zoals cirrose kunnen de eiwitproductie in de lever verminderen, wat tot oedeem kan leiden.
Infecties of ontstekingen: Deze kunnen lokale oedeemvorming veroorzaken door een verhoogde doorlaatbaarheid van de bloedvaten. Bloedvatproblemen: Problemen met de aderen, zoals veneuze insufficiëntie, kunnen ook tot vochtophoping leiden. Symptomen van oedeem kunnen zijn:
● Vochtige, gezwollen huid;
● Verminderde beweeglijkheid van het aangetaste lichaamsdeel;
● Een “pitting effect” wanneer druk op de huid wordt uitgeoefend, waardoor een indentatie ontstaat die weer terugveert. Behandeling van oedeem De behandeling van oedeem is afhankelijk van de oorzaak en kan dieetveranderingen, medicatie of fysiotherapie omvatten. Het is belangrijk om een arts te raadplegen bij aanhoudend oedeem voor een juiste diagnose en behandeling. Wat doet een oedeemtherapeut?
De therapie omvat een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden: Manuele lymfdrainage: Dit is een speciale massagetechniek die gericht is op het
verbeteren van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Compressietherapie: Indien nodig wordt er een bandage of zwachtel aangelegd om van buitenaf een constante druk te bieden, waardoor het lymfsysteem wordt ondersteund. Zodra de omvang van de arm of het been stabiel is, kan er een
therapeutische elastische kous worden aangemeten. Oefentherapie: Door oefeningen te doen, benutten we de “spierpompfunctie” van
onze spieren, wat belangrijk is voor het transport van oedeem. Lymfetaping: Waar nodig wordt een speciale tape gebruikt die een liftende werking heeft. Dit kan helpen om de onderhuidse circulatie te verbeteren en de afvoer van lymfevocht te bevorderen. Ademtherapie: Specifieke ademhalingsoefeningen kunnen de afvoer van (lymfe)vocht verbeteren. Tijdens uw eerste bezoek zal er een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek plaatsgevonden. Samen met u wordt er een behandelplan opgesteld. Het doel van de behandeling is om de functie van het lymfestelsel te verbeteren en het oedeem te laten afnemen of verdwijnen.
Oritech – IT Solutions & Services WordPress Theme is a modern theme, designed for companies providing IT services and technology solutions. With a professional interface, powerful features, WooCommerce integration, and SEO optimization, Oritech helps businesses build impressive and easily customizable websites.
Contact: